tiistai 15. maaliskuuta 2016

Public transportation in London

Liikkuminen Lontoossa on helppoa kattavan julkisen liikenteen verkoston ansiosta, mutta hieman kalliimpaa kuin Suomessa. Metrolla, bussilla ja junilla voi kulkea ladattavalla Oyster-kortilla. Korttiin voi ladata joko tietyn summan ja maksaa "kulutuksen mukaan", tai kortin voi ladata esimerkiksi kuukaudeksi kerrallaan.




Oysterin voi ostaa helposti metroasemilla sijaitsevista automaateista, tai Oyster-korttien virallisista myyntipisteistä, joita on melko tiuhaan ympäri kaupunkia. Itse kortista maksetaan 5 punnan pantti, jonka saa takaisin, kun joskus palauttaa kortin. Opiskelijakortilla saa 30% alennuksen viikko- ja kuukausikorteista, mutta kulutuksen mukaan maksaminen on kätevämpää, jos ei tarvitse julkisia joka päivä.

Yksittäisen matkan hinta metrolla riippuu vuorokauden ajasta ja siitä kuinka monta zonea ylitetään. Ruuhka-aikoina matkat ovat joitain kymmenia pennejä kalliimpia kuin rauhallisina aikoina. Jos höylää Oysteria vuorkokaudessa 6.50 punnalla, ei sinä päivänä korttia veloiteta enempää. Yksittäinen matka maksaa 2.40-2.90 puntaa. Metrolla liikkuminen on helppoa ja nopeaa. Jokaiselta asemalta löytyvät metrokartat ovat selkeitä ja helppolukuisia, ja asemilla on selkeät opasteet, mistä mikäkin linja kulkee.










Metrokartta

Myös bussilla on helppoa ja vaivatonta kulkea ja niissäkin maksetaan Oysterilla. Bussilippua ei voi ostaa bussista vaan se pitää olla etukäteen ostettu (mikä on todella huono käytäntö). Bussilla matkustaminen on halvempaa kuin metrolla ja sinänsä mukavampaa koska samalla voi katsella maisemia. Yksittäinen bussimatka maksaa noin 1.50 puntaa.





Bussikartta

Oysteria on helppo ladata metroasemilta löytyvistä automaateista, joissa voi maksaa sekä käteisellä että kortilla. Kun Oysteria ei enää tarvitse, sen voi palauttaa samaisiin automaatteihin, jolloin 5 punnan pantin, sekä mahdollisen jäljelle jääneen saldon saa takaisin. Automaateista voi ostaa myös kertalippuja. Metroasemilla automaattien läheisyydessä on aina henkilökuntaa, jolta voi kysyä neuvoa tarvittaessa.

Metrot lakkaavat kulkemasta kello yhdeltä yöllä, ja jatkavat toimintaansa taas viideltä. Bussit taas kulkevat vuorokauden ympäri. Takseja löytyy ympäri Lontoota, ja niitä on helppo ottaa lennosta, mutta kaikissa takseissa ei pysty maksamaan kortilla joten kannattaa varata käteistä mukaan, tai etukäteen kysyä voiko kortilla maksaa. Taksia ottaessa kannattaa myös etukäteen kysyä minkä hintainen matka on.

Yksi liikkumistapa on myös UBER, joka tilataan sovelluksen kautta, ja auto tulee noutamaan sinut valitsemastasi paikasta edulliseen hintaan. Maksu veloitetaan suoraan luottokortilta jonka tiedot on syötetty sovellukseen. UBER:ia on vain hieman hankala tilata lennosta, sillä sovellus tarvitsee netin toimiakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti